Susu Kambing Dan Sejarahnya



SUSU KAMBING

SUSU UNTUK KEHIDUPAN
MINUMAN KEGEMARAN RASULULLAH

Susu kambing kaya dengan protien, enzim dan mengandungi faktor anti penuaan, antiarthritis serta antibarah. Ia mengandungi antibodi untuk merawat penyakit gastrik, demam kuning, lelah, penyakit kulit, memulih tenaga batin, sakit jantung peringkat awal, ulser perut serta membantu dalam pembentukan tulang dan gigi serta berbagai lagi penyakit kerana susu kambing merupakan makanan tambahan yang baik untuk kesihatan.


Sejarah Susu Kambing

NABI ADAM
Bermulanya Human Civilization (tamadun manusia) Habil dan Qabil menternak kambing dan ianya merupakan ternakan binatang pertama di dunia.

NABI IBRAHIM
Merupakan penternak kambing yang agong.Terdapat 12,000 ekor anjing yang menjaga kambing- kambingnya.Berlaku peristiwa sedekah (kambing) yang terbesar dalam sejarah Islam.

NABI ISA
Juga menternak kambing. Wujudnya Bani Israel – bangsa Yahudi (satu bangsa yang dikenali cerdik). Mengamalkan minuman susu kambing sehingga ke hari ini.
NABI MUHAMMAD SAW
Diantara jenis minuman yang biasa diminum oleh Rasulullah saw adalah susu kambing segar, yakni langsung diminum sesudah diperah dari kambing (kisah Abdullah bin Mas’ud pada masa remaja, mengembala kambing milik Uqbah Mu’aith)
Dipetik dari Tulisan Dr. Indah Kristanti-Alhikmah.com.

Peristiwa Israk Mikraj
Nabi Muhammad s.a.w telah disediakan dengan tiga jenis minuman oleh Jibrail iaitu Arak, Madu dan Susu kambing. Baginda memilih susu kambing (“minuman yang terbaik di dunia selepas susu ibu”).

Susu kambing adalah satu pengeluaran biologikal yang unik. Khasiatnya memang tidak dapat nafikan. Sudah menjadi satu tanggapan umum di seluruh dunia bahawa masalah kesihatan manusia boleh dibantu dengan khasiat penghadaman dan pemulihan dari susu kambing yang luar biasa. Tokoh seperti Cleopatra dengan sejarah mandian susu kambing dan Mahatma Gandhi memulakan hari dengan segelas susu kambing yang segar diikuti dengan segelas sebelum masuk tidur.

Dinasti China
2,500 tahun dahulu puteri-puteri Maharaja China mengamalkan minum susu kambing dan berendam dalam susu kambing.
Hindu
Masyarakat India dan penganut agama Hindu juga mengamalkan minum susu kambing bertujuan:
-Meningkatkan Daya Ingatan
-Ketahanan Badan
-Amalan Perubatan


Kebaikan & Khasiat Susu Kambing

Kajian saintifik telah menunjukkan bahawa komposisi dalam kandungan susu kambing mempunyai banyak kebaikan untuk manusia berbanding susu lembu atau sebarang jenis susu. Antara kebaikan susu kambing untuk kesihatan manusia boleh dihuraikan seperti berikut:
Susu Kambing Mudah Hadam
Susu kambing mempunyai molekul protin & lemak yang sangat halus, lembut, serta mudah hadam berbanding susu lembu. Ianya sangat baik untuk diet bayi dan juga orang dewasa yang mempunyai masalah penghadaman.

Disebabkan zarahnya yg halus & sifatnya yang menyah acid, maka sangat sesuai digunakan bagi rawatan ulcer & gastric.
Alahan Laktosa
Sifat susu kambing yang mudah hadam membolehkan laktosa melalui usus dengan mudah.

Susus kambing mempunyai kandung laktosa 7% lebih rendah berbanding susu lembu. Ianya sangat baik untuk kanak-kanak yg cirit birit & alahan kepada susu lembu & susu tepung.
Susu Kambing Bersifat Alkali
Ianya mempunyai kandungan pH beralkali. Maka ianya tidak menjana acid dalam darah atau usus. Ianya bertindak meneutralkan acid dalam badan.

Kandungan acid berlebihan dalam badan menyebabkan kepada penyakit sakit kepala, sakit badan & otot, penurunan berat badan, kandungan gula dalam badan yg tidak seimbang, keletihan dan tekanan darah tinggi.
Susu Kambing Mengandungi Acid Lemak Yang Baik
Susu kambing mengandungi asid lemak baik (asid capric & caprylic) yg mencegah kesan jangkitan kulat. Asid ini juga membantu sistem pertahanan badan dan meningkatkan tenaga manusia.
Susu Kambing Tidak Membentuk Lendir
Susu kambing tidak membentuk lender sebagaimana susu lembu dan tiada menimbulkan alahan kepada manusia.
Susu Kambing Kaya Dengan Mineral Selenium
Kandungan Mineral Selenium yang kaya dalam susu kambing bertindak sebagai bahan bagi membantu sistem ketahanan sel badan manusia dan bahan anti oksida. Selain itu ianya melawan virus secara semulajadi dan mencegahnya dari membiak.
Susu Kambing Kaya Bahan Bioorganic Sodium
Susu kambing didapati mengandungi Kandungan Bioorganic Sodium yang tinggi. Bioorganic Sodium dikenali dalam rawatan naturopathic sebagai elemen anti penuaan. Bioorganic Sodiem didapati mengurangkan masalah Rheumatoid Arthritis (inflamasi sendi).
Susu Kambing - Keajaiban Untuk Kebaikan Kesihatan
Susu kambing secara semulajadi mencegah pembiakan organism yang merbahaya dlm badan manusia sekaligus menjadikan kita sihat.

Kandungan potassium & calcium yg tinggi dalam susu kambing serta kandungan sodium yang rendah dlm susu kambing sangat penting bagi membentuk tekanan darah yang normal dan mengawal fungsi hati yang normal.

Susu kambing mengandungi bahan riboflavin untuk tenaga dan juga boleh merawat simpton penyakit asma, eczema, colic, insomnia dan demam kuning.

Kandungan silicon dan fluorine yang tinggi dalam susu kambing dapat mencegah penyakit diabetes (kencing manis). Susu kambing juga dikaji mampu menagatasi penyakit barah. 

KEBAIKAN SUSU KAMBING:-
• Susu terbaik selepas susu ibu
• Tidak menyebabkan alahan
• Membantu sistem imunisasi tubuh
• Bersifat alkali
• Meningkatkan daya kepekaan, penumpuan dan ingatan
• Membantu sistem penghadaman
• Menguatkan jisim tubuh yang sihat (tulang, otot, sendi, kulit & tisu saraf)
• Tidak mengandungi Protein Kompleks (Alpha-casein & Beta-casein Protein) = penyebab utama alahan.
• Kandungan gizi dalam susu kambing lebih tinggi berbanding dalam susu lembu:-
 1.Protein 2.1 kali ganda
2.Kalsium 2.2 kali ganda
3.Zat Besi 2.0 kali ganda
4.Potasium 2.1 kali ganda
5.Vitamin A 3.8 kali ganda
6.Garam Galian 2.0 kali ganda
7.Selenium paling tinggi berbanding semua jenis susu
• Kandungan Asid Lemak Rantaian Pendek dalam susu kambing lebih tinggi berbanding dalam susu lembu
• Molekul Lemak dalam susu kambing lebih halus & mudah dihadam berbanding susu lembu
• Proses pencernaan untuk susu kambing hanya memerlukan 20 minit sahaja berbanding susu lembu yang memerlukan lebih 2 jam
• Sama seperti susu ibu pH susu kambing beralkali berbanding susu lembu yang asidik


Kebaikan Susu Kambing Dari Sudut Agama Dan Saintifik

Dari sudut Agama
Meminum susu kambing ini adalah amalan Sunnah Nabi Muhammad SAW,Diriwayatkan Nabi suka minum susu kambing.Sewaktu Nabi ISRA' MIKRAJ' kelangit, Nabi memilih susu kambing sebagai minuman.Semua Nabi2 dan Rasul2 menjadi pengembala kambing..tentu ada Hikmah dan Fadilat yang besar pada binatang ternakan kambing,malah kambing merupakan binatang yang menjadi keenderaan kita diSyurga nanti.Jadi jika anda beritizam dan beristiqomah menjadikan susu kambing ini sebagai minuman,tentunya kita mempraktikan salah satu Sunnah Rasulallah SAW,disamping itu tentu tinggi khasiatnya

Tentu sebelum ini kita tidak tahu atau kita tidak perasan bahawa susu kambing ini adalah minuman Sunnah.Kalau kita meminum atau menjual secara tidak langsung kita mengingatkan orang bahawa susu kambing ini adalah minuman Sunnah yang telah ditinggal2kan orang sebagaimana yang diriwayatkan dalam satu hadis dari "Abu Ubaidah bin Atoq"Rasulallah SAW bersabda bermaksuk"Kambing merupakan binatang yg penuh Baroqah  yg ditinggal2kan orang".Olih itu kita menghidupkan kembali Sunnah,disamping kita meminum atau menjual secara tidak langsung kita mendapat pahala(Insha Allah).

Dari sudut saintifik

Susu kambing ini adalah susu terbaik selepas susu ibu,susu lain juga baik untuk minuman cuma susu kambing ini terbaik selepas susu ibu,susu kambing ianya bersifat ALKALI manakala susu lain bersifat ASIDIK,sebab itu kita tidak jumpa sabun susu lain atau mandian susu lain manakala susu kambing, kita akan temui sabun susu kambing.syampu susu kambing,mandian susu kambing dan bermacam alat solek yang berasaskan susu kambing kerana sifatnya ALKALI maka tidak merosakan kulit manakala susu lain bersifat ASIDIK.

Kalau anda membuka website antarabangsa(international)berhubung kelebihan susu kambing..hampir 100% mengatakan bahawa susu kambing adalah yang terbaik selepas susu ibu,ini adalah fakta yang tidak boleh dinafikan,malah lemaknya sama dgn susu ibu,protinnya sama dgn susu ibu,kandungan airnya sama dgn susu ibu....anda boleh melihat sendiri fakta2 tersebut didalam internet.Kebanyakan Vitamin yang ada dalam susu kambing tiada disusu lain kecuali susu ibu yang terbaik.

Kajian yang dilakukan mendapati susu kambing dapat membantu merawat dan mencegah penyakit kronik saperti:

Gastrik,Migrain,Lelah,Sengugut,Darah Tinggi,Masaalah penyakit kulit,Ulcer,Hepatitis A,Sakit kuning,Radang sendi,lemah tulang,Pemulihan selepas pembedahan,memulih tenaga batin,membantu pembentukan tulang,otot dan gigi dan berbagai lagi (Insha Allah) jika kita yakin dan tawakal.

Susu kambing kaya dengan Protin,Enzim,mineral,Vitamin2 dan berbagai lagi,faktor inilah yang diperlukan dalam kita merawat dan mencegah penyakit(Insha Allah)



Kilang HR Marketing Yang Bertaraf GMP Digunakan Untuk Menghasilkan Produk.






INFO SUSU KAMBING

Kebaikan Susu Kambing:-
SUSU TERBAIK SELEPAS SUSU IBU
-Tidak menyebabkan alahan
-Membantu sistem imunisasi tubuh
-Bersifat alkali
-Meningkatkan daya kepekaan, penumpuan dan ingatan
-Membantu sistem penghadaman
-Menguatkan jisim tubuh yang sihat (tulang, otot, sendi, kulit & tisu saraf)
-Tidak mengandungi Protein Kompleks (Alpha-casein & Beta-casein Protein) =
 penyebab utama alahan.
-Kandungan gizi dalam susu kambing lebih tinggi berbanding dalam susu lembu:-
  > Protein 2.1 kali ganda
  > Kalsium 2.2 kali ganda
  > Zat Besi 2.0 kali ganda
  > Potasium 2.1 kali ganda
  > Vitamin A 3.8 kali ganda
  > Garam Galian 2.0 kali ganda
  > Selenium paling tinggi berbanding semua jenis susu
-Kandungan Asid Lemak Rantaian Pendek dalam susu kambing lebih tinggi berbanding
 dalam susu lembu
-Molekul Lemak dalam susu kambing lebih halus & mudah dihadam berbanding susu
 lembu
-Proses pencernaan untuk susu kambing hanya memerlukan 20 minit sahaja berbanding
 susu lembu yang memerlukan lebih 2 jam
-Sama seperti susu ibu pH susu kambing beralkali berbanding susu lembu yang asidik







Khasiat Susu Kambing
“Khasiat terpenting dalam proses pembentukan dan pertumbuhan jaringan tubuh manusia”. Kandungan protein dalam susu kambing adalah hampir
sama dengan susu ibu dan melebihi daripada dalam susu lembu.

Susu Kambing tidak mengandungi jenis protein (alpha-casein protein & beta-casein protein) yang menyebabkan alahan seperti yang terdapat dalam susu lembu. Protein yang terdapat dalam susu kambing mengandungi 22 asid amino termasuk 8 jenis asid amino essensial :-

Penting untuk perkembangan sel otak dan sistem saraf. Pembentukan sel darah penawar racun (detoksifikasi – bahan kimia berbahaya yang
masuk ke dalam tubuh) Pembina protein & enzim (Otot, sendi, organ &
pundi diperbuat daripada protein)
 

“Gabungan kalsium & Phosporos = Calciumphosphate - komponen penting membentuk struktur dan kekuatan tulang serta beberapa fungsi tubuh yang lain.”

Kandungan kalsium & phosporos dalam susu kambing adalah hampir sama dengan susu ibu dan melebihi daripada dalam susu lembu. Kepentingan kalsium untuk beberapa fungsi yang lain:-


- Mengeluarkan dan mengaktifkan banyak hormon
- Membolehkan pengumpalan darah
- Mengekalkan ketampanan otot dan mengawal pengucupan
- Menstabilkan dan menyelenggara membran sel
- Membolehkan saraf berfungsi dengan baik
- Mengawal degupan jantung
- Boleh mengurangkan kejadian kanser kolon
- Menyingkirkan toksin dalam kolon
- Menurunkan tekanan darah
- Memperbaiki ketegangan dan tidur yang selesa
- Membantu mencegah penyakit gusi dan
keretakan akibat tekanan

“Trace Mineral - Komponen antioksidan protein mengawal & mencegah kerosakan sel akibat radikal bebas, membasmi sel kanser, mengawal sel kulit dari sinar UV dan penting untuk masalah penyakit berkaitan penuaan”

Kandungan Selenium paling tinggi dalam susu kambing berbanding susu
lembu @ lain-lain susu Selenium dikatakan sebagai senjata efektif melawan kanser - Hasil daripada kajian Dr. Larry Clark dari Arizona Cancer Centre menunjukkan supplemen selenium mengurangkan risiko kanser paru-paru sebanyak 46%, kanser kolon

 

58%, kanser prostat 63% dan purata pengurangan sebanyak 37% dalam semua jenis kanser. Penting untuk kesuburan lelaki – diperlukan untuk biosentisis testoron & pertumbuhan sperma normal. Penting dalam pengeluaran sejenis hormon otak ‘neurotransmitter’- tahap selenium yang rendah dikaitkan dengan risiko ‘dementia’ & penyakit mental. Penting untuk sistem imum dengan menghasilkan sejenis hormon ‘interleukin-2 (IL2) receptors’ keatas permukaan T-cells.

“Tubuh badan yang sihat mengekalkan imbangan Nilai pH antara pH 7.35 – 7.45”

Pada pH badan yang normal, sel-sel badan dapat berfungsi dengan sempurna dan sel-sel imum dapat membunuh sel-sel pathtogen yang mengancamnya. pH yang rendah (berasid) mengundang penyakit seperti kencing manis dan lain-lain lagi.

Sama seperti susu ibu, pH susu kambing beralkali berbanding dengan susu lembu yang asidik.Susu kambing dapat meneutralkan asid dalam perut dan mengujudkan persekitaran yang lebih beralkali – baik untuk sistem penghadaman dan
dapat mengatasi masalah penyakit seperti gastrik, ulser perut dsb.
 



Keunikan HiGoat Susu Kambing
-Pertama di Pasaran
-Rasa Enak Penyediaan Mudah & Segera
-Sesuai Untuk Semua
-Bau Yang Menyenangkan
-Tanpa Gula
-Tiada Bahan Awet & Pewarna
-Tiada Bahan Tambahan Organik

Semua Orang Memerlukan
Kanak-kanak
-Cerdas Minda
-Tumbesaran
-Cirit-birit @ Alahan
-Sistem Imum


Warga Tua
-Tenaga
-Penyembuhan Luka
-Masalah Sendi & Tulang Rapuh
-Penyakit Lupa/Nyanyuk


Penderita Penyakit
-Usus dan Perut
-Fungsi Sel Imum
-Pemulihan Selepas Pembedahan
-HIV-AIDS


Ibu Mengandung / Menyusu
-Khasiat Penting
-Tenaga
-Pemulihan
-Cegah Demam Kuning


Pelajar
-Kecerdasan Minda
-Peka & Penumpuan
-Sistem Imum


Ahli Sukan
-Tenaga & Stamina
-Kekuatan Otot & Tulang


 


KEBAIKAN SUSU KAMBING
  • Susu Terbaik Di Dunia Selepas Susu Ibu
  • Susu Kambing Tidak Menyebabkan Alahan
  • Susu Kambing Mudah Hadam; mempunyai molekul protein dan lemak yang sangat halus, lembut, serta mudah hadam berbanding susu lembu.
  • Susu Terbaik Bagi Mereka Yang Alah Dengan Susu Lembu Atau Susu Soya
  • Menguatkan Sistem Imunisasi Tubuh
  • Membantu Menyembuhkan Penyakit-Penyakit Seperti Asma,Semput, Demam Kuning, Ulser Perut, Buasir,Darah Tinggi, Jantung Dan Sebagainya
  • Disyorkan untuk golongan yang alah pada susu lembu. Tinggi dengan kalsium yang sangat baik untuk pembentukan tulang dan gigi kanak-kanak
  • Membantu menguatkan tulang dan gigi orang dewasa
    Kaya dengan protein, enzim-enzim dan vitamin A yang penting untuk kesihatan.
  • Sangat sesuai untuk ibu mengandung dan juga bagi ibu-ibu yang menyusu.
  • Mencantikkan kulit dan merawat penyakit kulit
  • Menguatkan sistem immunisasi paru-paru dan bersifat anti-arthritis
  • Menyeimbangkan kandungan gula dalam darah.
  • Susu kambing juga dapat membantu memulihkan gastrik,ulser perut, penyakit kuning, insomnia, Hepatitis A, migrain, gout, buah pinggang, kencing manis dan membantu mencegah kanser.
  • Kandungan potassium & calcium yg tinggi serta kandungan sodium yang rendah. Dapat membentuk tekanan darah yang normal dan mengawal fungsi hati yang normal.
  • Mengandungi bahan riboflavin. Untuk tenaga dan juga boleh merawat simpton penyakit asma, eczema, colic, insomnia dan demam kuning.
  • Kandungan silicon dan fluorine yang tinggi. Dapat mencegah penyakit diabetes (kencing manis).
  • Mengandungi faktor anti barah. Kandungan mineral Selenium yang kaya dalam susu kambing bertindak sebagai bahan bagi membantu sistem ketahanan sel badan manusia dan bahan anti oksida. Selain itu ianya melawan virus secara semulajadi dan mencegahnya dari membiak.
  • Kandungan PH beralkali. Susu kambing bertindak meneutralkan asid dalam badan. Kandungan asid berlebihan dalam badan menyebabkan kepada penyakit sakit kepala, sakit badan & otot, penurunan berat badan, kandungan gula dalam badan yg tidak seimbang, keletihan dan tekanan darah tinggi.